Wat is een tenniselleboog?

Wat is een tenniselleboog?

Wat is een tenniselleboog?

Iedereen heeft waarschijnlijk wel eens van tenniselleboog gehoord, maar begrijpen mensen echt wat dat betekent? Tenniselleboog, beter bekend onder zijn medische term laterale epicondylitis, verwijst naar een pijnlijke aandoening van de elleboog, voornamelijk veroorzaakt door overmatig gebruik. De spier die de hoofdschuldige is, is de extensor carpi radialis brevis (ECRB). Het staat bekend als "tenniselleboog" vanwege de herhaalde backhands die voorkomen in de sport tennis. Maar alleen omdat deze aandoeningen zijn vernoemd naar een sport, betekent niet dat normale mensen ze niet kunnen krijgen. Eigenlijk is het tegenovergestelde waar; de meerderheid van de mensen lijdt aan tenniselleboog door het uitvoeren van normaal werk. Meestal kunnen mensen met een zittend beroep die last hebben van slechte ergonomie en herhaalde polsextensie last krijgen van deze aandoening. Typische tekenen en symptomen zijn onder andere:

- Pijn aan de buitenkant van de elleboog

- Pijn bij het draaien van uw arm (deurknop omdraaien of een pot openen)

- Stijfheid bij het strekken van uw arm

- Zwelling bij de elleboog

 

Wat is Golfelleboog?

Aan de andere kant van de elleboog, aan de mediale zijde, is er een aandoening genaamd "golfelleboog", beter bekend als mediale epicondylitis, die juist de tegenovergestelde beweging beïnvloedt. Dit beïnvloedt de flexorpezen van de elleboog. Golfers krijgen vaak last van deze aandoening door de impact van hun swing. Dit gebeurt ook vaak bij mensen die honkbal spelen en wordt ook wel werperselleboog genoemd. Typische tekenen en symptomen zijn onder andere:

- Pijn en gevoeligheid aan de binnenkant van de elleboog

- Stijfheid en moeite met het maken van een vuist

- Zwakte in de grip

- Mogelijke gevoelloosheid en tintelingen

 

Beheer en behandeling van Tenniselleboog

Het gebruikelijke beheer van laterale epicondylitis is afhankelijk van de ernst en pijn. IJs en NSAID's zijn meestal de eerste verdedigingslinie. Een andere manier om spanning en stress te verminderen is door het gebruik van een tegenkrachtband (Cho-pat). Deze banden worden meestal gebruikt tijdens activiteiten zoals tennis of golf. Fysiotherapie is belangrijk om onmiddellijk te beginnen voor een grondige evaluatie om specifieke oefeningen en/of manuele therapie te bepalen om symptomen te verbeteren. Chirurgie zou de laatste optie moeten zijn, en vaak willen chirurgen dat patiënten een conservatieve aanpak proberen gedurende 6-12 maanden voordat ze overgaan tot chirurgie. Deze procedure bestaat meestal uit het verwijderen van beschadigd weefsel door de pees en/of het vrijmaken van de peesaanhechting aan de laterale epicondyl.

 

Behandelingen voor Golfelleboog

De meerderheid van de behandelingen voor golfelleboog is van niet-chirurgische aard, waaronder:

- Fysiotherapie (bewegingsbereik, versterking, excentriek, manuele therapie)

- Activiteitsmotivatie (verminderen van belasting, lichaamshouding en ergonomie)

- Shockwave-therapie (energiegolven naar aangetaste weefsels)

- Cortisone-injectie (om ontsteking te verminderen)

- Koude therapie (koude baden, ijscontrast)

De meerderheid van de gevallen wordt opgelost met niet-chirurgische behandelingen; er is echter een klein percentage dat een chirurgische behandeling nodig heeft, wat bestaat uit het vrijmaken van de mediale epicondyle (de chirurg reinigt de pees en verwijdert alleen beschadigd weefsel).

 

Is dit een probleem voor de nieuwe sport Pickleball?

Pickleball is de nieuwe rage die de recreatieve sportwereld overneemt. Pickleballbanen verschijnen overal, en een van de redenen is dat je vier pickleballbanen op één tennisbaan kunt hebben. Maar omdat het een racketsport is, kan tenniselleboog (laterale epicondylitis) nog steeds voorkomen, net zoals bij tennis. Een belangrijk verschil tussen tennis en pickleball is de grootte van het racket en de bal. Omdat de bal meer lijkt op een plastic bal, slaan spelers harder om meer impact te hebben, wat kan leiden tot meer repetitieve blessures. Symptomen zullen op een vergelijkbare manier optreden als bij tennis. Een manier om de kans op laterale epicondylitis te verminderen, is om uw activiteitenvolume langzaam over een periode van tijd op te bouwen om een plotselinge toename van spanning op de spieren en elleboog te vermijden. Elke keer dat u de belasting te snel verhoogt, bestaat het risico op letsel omdat de capaciteit van spieren en pezen nog niet is ontwikkeld.

 

Wat zijn enkele brace-opties?

Een manier om spanning en kracht op de pees/elleboog te verminderen, is door een soort elleboogband te dragen die directe druk uitoefent op de pees en de belasting op de pees vermindert. Dit stelt een persoon in staat actief te blijven met hun sport en minder pijn te ervaren. Een andere manier om verlichting te krijgen in de elleboog is door het dragen van een compressiearmkous, die de bloedstroom verbetert en de genezing kan bevorderen. Ten slotte kan het dragen van een elleboogbrace de belasting op de elleboog verminderen met toegevoegde compressie.

Tennis- en golfelleboog kunnen bijna iedereen treffen, vooral atleten wanneer het spel zoveel tijd van hen vraagt. Eén ding weten we zeker: als de pijn begint, is het het beste om vroeg te beginnen en ervoor te zorgen voordat het erger wordt. Bracing kan een geweldige optie zijn voor preventie, in de vroege stadia van tendinitis of in de late herstel- en terugkeerfase naar de baan of de golfbaan. Zamst biedt de Zamst Elbow Band (voeg uw lokale e-commerce paginalink in) die kan worden gebruikt voor zowel de binnen- als de buitenzijde van de elleboog. Eén ding weten we zeker: Zamst biedt een unieke mix van comfort en ondersteuning om je de sport te laten spelen die je liefhebt.

 

OVER DE AUTEUR

EVAN JEFFRIES is een fysiotherapeut met een doctoraat in de fysiotherapie (DPT) van de University of St. Augustine for Health Sciences. Hij is ook de eigenaar van Evolving Motion en heeft uitgebreide kennis van het bewegingsapparaat en heeft veel orthopedische aandoeningen behandeld door een proactieve benadering van gezondheidszorg en levensstijl. Onlangs is hij ook actief geweest op sociale media als een blessureanalist, voornamelijk met betrekking tot blessures die NBA-spelers hebben opgelopen. Evan kan gevolgd worden op zijn sociale media-accounts.

- TikTok

- Instagram

- Twitter

  1. Buchana BK, Varacallo M. Tennis Elbow (Lateral Epicondylitis). Treasure Island (FL):StatPearls Publishing 2018 jan.
Terug naar blog