Waarom dragen NBL spelers zoals Trae Young en Stephen Curry zamst enkelbraces?

Waarom dragen NBL spelers zoals Trae Young en Stephen Curry zamst enkelbraces?

Enkelverstuiking! Twee woorden die waarschijnlijk elke basketballer op een bepaald moment in zijn carrière heeft ervaren. Gemiddeld gezien worden enkelverstuikingen bij ongeveer 26% van de NBA-spelers per seizoen vastgesteld en zorgen ze voor een aanzienlijk aantal gemiste NBA-wedstrijden. Enkelverstuikingen kwelden Stephen Curry in zijn vroege carrière en resulteerden in twee verschillende operaties. Stephen Curry kon zijn carrière omdraaien toen hij begon met het dragen van Zamst enkelbraces en een programma implementeerde dat gericht was op het versterken van zijn kern en heupen. Dit stelde hem in staat om zijn enkelproblemen achter zich te laten en vooruit te gaan met zijn toekomst.

Aan de andere kant is Trae Young vier jaar in zijn carrière en heeft tot nu toe te maken gehad met kleine blessures. Hij draagt echter dezelfde Zamst enkelbrace als Stephen Curry. Waarom? Voor Trae draait het allemaal om het voorkomen van ernstig letsel, en zijn enkelbraces doen precies dat. Trae heeft een paar enkelverstuikingen gehad die ernstiger hadden moeten zijn, maar vanwege de braces heeft hij slechts een beperkte tijd gemist. Trae weet dat hij lang in de NBA wil blijven, en een manier om dat te doen is het verminderen van zijn blessurerisico.

De 5 belangrijkste lessen van het dragen van enkelbraces:
- Vermindert enkelverstuikingen
- Verlicht de ernst van een enkelverstuiking
- Het kan je beschikbaarheid voor je team vergroten
- Beperkt je behendigheid niet
- Geeft spelers bescherming na een enkelverstuiking

Wat betekent dit voor jou?
In een studie uit 2019, gericht op enkelbraces, ontdekten ze dat drie verschillende soorten braces en inversie van de enkel en voet verminderden in vergelijking met de ongebraseerde groep2. Het verminderen van de kans op een enkelverstuiking kan een ware gamechanger zijn in het basketbal. Hoe vaak ben je omhoog gesprongen voor een worp en op iemands voet terechtgekomen? Of heb je geprobeerd een rebound te pakken en de break te starten, maar rolde je enkel? Dit zijn allemaal situaties die aanzienlijk kunnen worden verminderd met enkele enkelbescherming. Zamst enkelbraces bieden niet alleen bescherming, maar stellen je ook in staat om vol vertrouwen elke beweging op het veld te maken.

Het verminderen van de ernst van een enkelverstuiking kan het verschil maken tussen een speler die een paar dagen/wedstrijden mist of meerdere weken of zelfs een paar maanden uitvalt. Dit is een enorm voordeel dat je kunt hebben met een enkelbrace, vooral gezien de frequentie van enkelverstuikingen in het basketbal. In maart 2022 verstuikte Trae Young zijn enkel tegen de Boston Celtics in het eerste kwart. Hij kon de wedstrijd met een sterke inspanning afronden omdat hij een Zamst enkelbrace droeg. Met wat leek op een ernstige enkelverstuiking slaagde Trae Young erin om minimale tijd te missen en terug te keren naar de wedstrijd.

"De beste vaardigheid is beschikbaarheid"
Als het gaat om beschikbaar zijn voor je team, is bewezen dat enkelbraces enkelverstuikingen verminderen in vergelijking met ongebraseerde basketballers. Dus waarom dragen niet meer basketballers enkelbraces? Dit is een goede vraag! Vaak weten jonge atleten niet van de voordelen van enkelbraces. Dit komt omdat ze er op jonge leeftijd nooit over zijn voorgelicht. Er is een groot idee dat enkelbraces je vaardigheidsniveau zullen beperken, maar dat kan niet verder van de waarheid zijn, gezien het feit dat Stephen Curry meerdere MVP's en kampioenschappen heeft gewonnen.

"Ik zal niet zo snel zijn op het veld met een enkelbrace"
Basketballers hebben vaak het gevoel dat minder beperking betekent dat ze behendiger zullen zijn op het veld. De meeste spelers hebben het idee dat ze beperkt worden bij het dragen van een enkelbrace en geloven dat ze niet zo snel zouden zijn met een brace. Stephen Curry en Trae Young zijn twee van de meest behendige guards in de NBA en ze dragen allebei de Zamst enkelbrace. Het is belangrijk dat jonge atleten zich bewust zijn van de opties die ze hebben om blessures te verminderen en de ernst van een enkelverstuiking.

"Ik heb mijn enkel verstuikt, hoe kom ik terug op het veld?"
Terugkomen van een blessure kan erg moeilijk zijn voor een atleet, vooral als het gaat om het gevoel klaar te zijn om te spelen. Wanneer je je enkel verstuikt, zullen de banden instabiel zijn omdat ze zijn uitgerekt. Dit kan je kans op een nieuwe enkelverstuiking vergroten. Dit kan een goede reden zijn om bij terugkeer een enkelbrace te dragen om de kans op een nieuwe enkelverstuiking te verminderen. Dit kan spelers helpen meer vertrouwen te krijgen bij hun terugkeer en zich klaar te voelen om op hun niveau te spelen.

Basketbal spelen op een hoog niveau vereist dat het lichaam bepaalde bewegingen kan weerstaan die je enkel in gevaar kunnen brengen voor een verstuiking. Het toevoegen van een beschermende laag kan enkelverstuikingen verminderen, de ernst van de blessure beperken en je beschikbaarheid voor je team vergroten. Spelers zoals Stephen Curry en Trae Young hebben de Zamst enkelbrace overgenomen en zijn niet beperkt in behendigheid. Ze behoren tot de snelste point guards in de NBA.

Lees meer over WAAROM TRAE YOUNG DE ZAMST A2-DX GEBRUIKT en over het volledige assortiment Zamst enkelbraces.

OVER DE AUTEUR
EVAN JEFFRIES is een fysiotherapeut met een doctoraat in de fys

iotherapie (DPT) van de University of St. Augustine for Health Sciences. Hij is ook eigenaar van Evolving Motion en heeft uitgebreide kennis van het bewegingsapparaat en heeft veel orthopedische aandoeningen behandeld door een proactieve benadering van gezondheidszorg en levensstijl. Onlangs is hij ook actief geweest op sociale media als een blessureanalist, voornamelijk met betrekking tot blessures die NBA-spelers hebben opgelopen. Evan kan gevolgd worden op zijn sociale media-accounts.

TikTok
Instagram
Twitter

1. Herzog MH, Mack CD, Dryer NA, Wikstrom EA, Padua DA, Kocher MS, DiFiori JP, Marshall SW. Enkelverstuikingen in de National Basketball Association, 2013-2014 tot 2016-2017. Am J Sports Med. 2019 Sep;47 (11): 2651-2658.
2. Dewar RA, Arnold GP, Wang W, Drew TS, Abboud RJ. Vergelijking van 3 enkelbraces bij het verminderen van enkelinversie in een basketbal rebound-taak. The Foot. 2019 juni; Vol. 39: 129-135.

Terug naar blog