Hoe te herstellen van een hoge enkelverstuiking?

Hoe te herstellen van een hoge enkelverstuiking?

Een van de belangrijkste verschillen tussen een lage enkelverstuiking en een hoge enkelverstuiking is het herstelschema. Over het algemeen duurt het veel langer om te herstellen van en terug te keren na een hoge enkelverstuiking dan bij een lagere enkelverstuiking, afhankelijk van de ernst. Terwijl lage enkelverstuikingen 90% van alle gewrichtsbandblessures aan de enkel vertegenwoordigen, kunnen hoge enkelverstuikingen zorgwekkender zijn. Voetbal neemt een aanzienlijk deel van de hoge enkelblessures voor zijn rekening vanwege het contactniveau in de sport. Typisch ontstaan hoge enkelverstuikingen door externe rotatiekrachten die de talus lateraal doen roteren, waardoor de fibula van de tibia wordt geduwd, wat leidt tot scheiding van het bovenste enkelgewricht (syndesmose). De meeste herstelopties zijn niet-chirurgisch, maar er is een nieuwere chirurgische procedure die de genezingstijd versnelt.

Hoe lang duurt het om te herstellen? Het herstelschema en het terugkeren naar sport zijn wat lage enkelverstuikingen onderscheidt van hoge enkelverstuikingen. Afhankelijk van de ernst kan het herstelschema variëren van weken tot maanden. De ernst wordt meestal bepaald door beeldvorming en bestaat uit gradaties.

Gradatie I: Gewrichtsband is uitgerekt maar niet gescheurd.

Gradatie II: Gewrichtsband is gedeeltelijk gescheurd

Gradatie III: Gewrichtsband is volledig gescheurd Genezingstijden variëren maar zijn ook afhankelijk van de ernst van de verstuiking

Gradatie I: 1-4 weken

Gradatie II: 4-8 weken

Gradatie III: 3-6 maanden en chirurgie kan een optie zijn

Het lastige bij het herstelschema voor hoge enkelverstuikingen is de instabiliteit tussen de tibia en de fibula (syndesmosegebied). Dit kan zeer pijnlijk worden bij te veel scheiding en heeft invloed op springen, draaien, sprinten en landen. Bij ernstige verstuikingen van gradatie II-III kan chirurgie een optie zijn, afhankelijk van de instabiliteit en de sport.

Wat zijn de behandelingsopties voor hoge enkelverstuikingen? Conservatieve aanpak. Dit begint meestal met enige vorm van immobilisatie om het enkelgewricht te laten genezen. Een korte periode van immobilisatie tot 2 weken met gebruik van een gecontroleerde enkelbeweging (CAM) boot om het dragen van gewicht tijdens de acute periode te beschermen, lijkt gunstig. Tijdens deze periode is het werken aan mobiliteit, stabiliteit en kracht essentieel voor het bevorderen van het herstel. Bloedstroombeperkingstraining kan tijdens de immobilisatieperiode belangrijk zijn omdat het open kinetische ketenoefeningen mogelijk maakt voor krachttoename. Na deze periode zou de atleet pijnloze enkele hielverhogingen en enkele sprongen moeten kunnen uitvoeren om rennen en draaien te testen. Als rennen en draaien pijnvrij zijn, kunnen ze terugkeren naar de training. Voor stabiele syndesmotische blessures kan een volledige terugkeer naar competitie variëren tussen 2-6 weken.

Chirurgische aanpak Als een hoge enkelverstuiking instabiel is, zoals bij een ernstige gradatie II-III verstuiking, kan chirurgie een optie zijn voor een sneller herstel of om de instabiliteit te corrigeren. Als de syndesmotische ruimte tussen de tibia en de fibula te veel is verbreed, kan correctieve chirurgie een optie zijn. De traditionele aanpak omvat het plaatsen van 1-2 schroeven tussen de tibia en de fibula om een ​​juiste genezing van het syndesmosegebied tussen de tibia en de fibula mogelijk te maken. Een probleem met de schroeven is dat ze de mobiliteit kunnen beperken, en sommige chirurgen zullen de schroeven verwijderen zodra de genezing is bereikt, wat een andere operatie zou zijn.

Een nieuwe chirurgische techniek Als je een grote fan bent van universiteitsvoetbal en de Universiteit van Alabama, heb je misschien gehoord van de "tightrope procedure". Het is een relatief nieuwe procedure voor hoge enkelverstuikingen die het herstel versnelt. Tua Tagovailoa, die zijn enkel blesseerde voor de universiteitsvoetbalplay-offs in 2018, onderging deze procedure en kon 28 dagen later deelnemen aan de universiteitsvoetbalplay-offs! Deze procedure omvat boren door de twee botten (tibia en fibula) en het plaatsen van een niet-absorbeerbaar hechtingsconstruct met metalen knopen aan beide uiteinden, waardoor de "tightrope" ontstaat. Dit houdt de twee botten dichter bij elkaar en biedt ligamentstabiliteit. Dit stelt het gebied in staat om te genezen en geeft de atleet de kans om vroeg terug te keren naar hun sport. Er is matig bewijs ter ondersteuning van het gebruik van de tightrope-procedure, omdat het vergelijkbare resultaten oplevert als het gebruik van conventionele schroeven met een verkorte hersteltijd en terugkeer naar activiteit.

Wat is de langetermijnprognose voor herstel? Over het algemeen is de prognose voor hoge enkelverstuikingen goed voor terugkeer naar sport. Echter, nadat iemand een enkel heeft verstuikt, neemt de kans op een volgende verstuiking toe vanwege de instabiliteit van de gewrichtsbanden. Dit geeft een individu des te meer reden om na een enkelverstuiking een beschermingslaag toe te voegen. De Zamst A2-DX biedt aanzienlijke ondersteuning na een blessure door maximaal stabiliteit te bieden en tegelijkertijd normale mobiliteit in sport toe te staan. Stephen Curry en Trae Young zijn vroege gebruikers geweest van de Zamst A2-DX enkelbrace, wat echt heeft geholpen bij hun beschikbaarheid op het veld. Ze zijn echte voorstanders van het toevoegen van een beschermingslaag en het verminderen van het risico op ernstige enkelverstuikingen. Zodra de gewrichtsbanden te ver zijn uitgerekt, neemt de stabiliteit in het enkelgewricht af. Zamst enkelbraces bieden een manier om aanzienlijke ondersteuning te bieden zonder in te leveren op mobiliteit.

ABOUT THE AUTHOR

Dr. EVAN JEFFRIES is a physical therapist with a Doctorate in Physical Therapy (DPT) from the University of St. Augustine for Health Sciences. He is also the owner of Evolving Motion and has vast knowledge of the musculoskeletal system and has treated many orthopedic conditions by bringing a proactive approach to healthcare and lifestyle. Recently he has also been active on social media as an injury analyst mainly in related to injuries NBA players have sustained. Evan can be followed on his social media accounts. TikTok Instagram Twitter 1. Knapik DM, Trem A, Sheehan J, Salata M, Voos J. Conservative Management for Stable High Ankle Injuries in Professional Football Players. Sports Health. 2018 Jan-Feb; 10 (1): 80-84. 2. Street SB, Rawlins M, Miller J. Effectiveness of the TightRope Fixation in Treating Ankle Syndesmosis Injuries: A Critically Appraised Topic. J Sport Rehabil. 2021 Feb 24;30(4):676-679.

Terug naar blog