De reis van het ACL herstel

De reis van het ACL herstel

Geen enkele sporter wil de woorden "ACL-scheur" horen, omdat ze weten wat hun te wachten staat. Een lange en zware reis die meestal een operatie en revalidatie omvat. Anterior cruciate ligament (ACL) reconstructiechirurgie is bedoeld om een gescheurde ACL te vervangen. Typische ACL-blessures doen zich voor bij een plotselinge stop en verandering van richting, zoals bij basketbal, voetbal, American football en volleybal. De ACL wordt gereconstrueerd door een graft te nemen van een andere plaats in het lichaam (autograft) of van een donor (allograft). Na de operatie komt het moeilijkste deel nog: revalidatie van ACL-chirurgie duurt meestal 9-12 maanden om terug te keren naar sport en vaak zelfs langer dan een jaar in professionele sporten.

Soorten ACL-operaties De autograft blijft de voorkeurskeuze voor grafts bij de jonge atletische bevolking vanwege de hogere kans op mislukking, verhoogde kosten en het risico op herhaalde scheuren die gepaard gaan met allograft (kadaver) procedures. De gouden standaard is altijd het BonePatellar Tendon-Bone (BPTB) graft geweest, voornamelijk vanwege zijn lange staat van dienst en brede gebruik. De op een na meest gebruikte autograft is de hamstringpees. Een van de belangrijkste zorgen bij hamstringgrafts is het falen van de graft. Hamstring-autografts hebben een hoger faalpercentage dan BPTB-grafts en lijken vaker te falen bij de jonge vrouwelijke bevolking. Een graft-locatie die langzaam aan populariteit wint, is het gebruik van de quadricepspees. In een recente systematische review had de quadricepspeesgraft geen significant verschil met de andere autografts. Meer onderzoek is nodig om te bepalen of er een andere gouden standaard moet zijn.

Hoe lang duurt het om te herstellen? Over het algemeen duurt het herstel van een ACL minimaal 9 maanden en meestal tot 1 jaar om volledig terug te keren naar de sport. Mensen die niet terugkeren naar een sport kunnen meestal na ongeveer 6 maanden terugkeren naar de meeste activiteiten. Het herstelproces omvat in grote lijnen het volgende:

Weken 0-2

 • Beheer van pijn en zwelling
 • Bewegingsbereik (ROM) en kracht van de quadriceps

Weken 3-8

 • Herstellen van volledig ROM en kracht
 • Herstellen van normaal looppatroon
 • Werken aan balans en kracht

Maanden 2-4

 • Nadruk op functionele controle van de bilspieren
 • Proprioceptie- en kinesthetische oefeningen
 • Laterale bewegingen
 • Voortgang van cardiotraining
 • Niet rennen tot 4 maanden en aan alle criteria voor rennen voldoen

Maanden 4-9

 • Terugkeer naar renprogramma
 • Plyometrische en behendigheidsprogressies
 • Vooruitgang naar criteria voor terugkeer naar sport

Maanden 9-12

 • Terugkeer naar non-contact training
 • Vooruitgang naar contacttraining
 • Terugkeer naar sport

Nieuwe chirurgische techniek In de wereld van sport en orthopedie probeert iedereen de nieuwste en beste technieken te vinden om genezing en terugkeer naar sport te verbeteren. Autografts en allografts worden al geruime tijd met succes gebruikt. Het was echter nooit gedacht dat het mogelijk zou zijn om het ACL-ligament te behouden totdat de Bridge-Enhanced-Anterior Cruciate Ligament Repair (BEAR) werd ontdekt. De BEAR-techniek combineert de hechting van het ACL met een specifiek extracellulair matrix-scaffold dat tussen de twee uiteinden van het gescheurde ACL wordt geplaatst om genezing van het eigenlijke ligament te vergemakkelijken in plaats van het implanteren van een pees.

Terugkeer naar sport Dit is vaak het moeilijkste deel van het ACL-herstel, zowel mentaal als fysiek. Omdat het revalidatieproces zo uitputtend is en atleten vaak bang zijn voor herhaling van blessures bij terugkeer naar de sport. Het is belangrijk om de criteria voor terugkeer naar sport te halen en je lichaam voldoende tijd te geven om te herstellen. De criteria voor terugkeer naar sport voor ACL omvatten meestal quadricepskracht en functionele behendigheidsoefeningen die binnen 10% van de onbeschadigde zijde moeten liggen.

Knieblessures in het algemeen kunnen een verwoestende klap zijn voor atleten, vooral tussen de leeftijd van 14-19 jaar wanneer ze nog in de groei zijn. Opvallend genoeg is het incidentiecijfer van ACL-blessures hoger bij vrouwen dan bij mannen. Atleten die herstellen van ACL-chirurgie kunnen baat hebben bij het gebruik van de Zamst ZK-7, een neopreen kniebrace die sterke ondersteuning biedt voor de knie. Of je nu probeert ACL-blessures te voorkomen of te herstellen van ACL-chirurgie, het beschermen van de knie tijdens sportwedstrijden is belangrijk. Zamst biedt een unieke combinatie van comfort en ondersteuning om je te helpen de sport te blijven spelen die je liefhebt.

OVER DE AUTEUR EVAN JEFFRIES is een fysiotherapeut met een doctoraat in de fysiotherapie (DPT) van de University of St. Augustine for Health Sciences. Hij is ook de eigenaar van Evolving Motion en heeft uitgebreide kennis van het musculoskeletale systeem en heeft veel orthopedische aandoeningen behandeld met een proactieve benadering van gezondheidszorg en levensstijl. Onlangs is hij ook actief geweest op sociale media als een blessureanalist, voornamelijk gerelateerd aan blessures die NBA-spelers hebben opgelopen. Evan is te volgen op zijn sociale media-accounts.

Tiktok
Instagram

Facebook

1. Duchman KR, Lynch TS, Spindler KP: Graft selection in anterior cruciate ligament surgery: Who gets what and why? Clin Sports Med 2017;36:25-33. 2. Slone HS, Romine SE, Premkumar A, Xerogeanes JW: Quadriceps tendon autograft for anterior cruciate ligament reconstruction: A comprehensive review of current literature and systematic review of clinical results. Arthroscopy2015; 31:541-554. 3. Murray MM, Kalish LA, Fleming BC, Flutie B, Freiberger C, Henderson RN, Perrone GS, Thurber LG, Proffen BL, Ecklund K, Kramer DE, Yen Y, Micheli LJ. Bridge-Enhanced Anterior Cruciate Ligament Repair: Two-Year Results of a First-in-Human Study. Orthop J Sports Med 2019;7(3).
Terug naar blog