Wat is het IT-band syndroom en waarom lopen hardlopers risico op deze blessure?

Wat is het IT-band syndroom en waarom lopen hardlopers risico op deze blessure?

 

Als je een hardloper bent, heb je misschien gehoord van het IT-band syndroom (ITBS), een veelvoorkomende blessure die verantwoordelijk is voor een tiende van alle hardloopblessures. Het is de op één na meest voorkomende blessure voor hardlopers. De IT-band is een dikke band van bindweefsel die langs de buitenkant van het bovenbeen loopt, van de heup tot de knie. Het wordt gekenmerkt door pijn en ontsteking in de IT-band, wat ongemak kan veroorzaken en je hardloopprestaties kan beperken. In deze blog zullen we dieper ingaan op het IT-band syndroom en waarom het hardlopers beïnvloedt.

- Wat is het IT-band syndroom?
- Wat zijn de symptomen van het IT-band syndroom?
- Wat veroorzaakt het IT-band syndroom bij hardlopers?
- Hoe kan het IT-band syndroom worden behandeld en voorkomen?

Wat is het IT-band syndroom?
Het IT-band syndroom is een veelvoorkomende overbelastingsblessure die optreedt wanneer de IT-band geïrriteerd en ontstoken raakt. Vanuit historisch perspectief wordt ITBS veroorzaakt door overmatige wrijving van de distale iliotibiale band terwijl deze over het laterale femorale epicondyl beweegt tijdens herhaalde buiging en strekking van de knie.

De IT-band is verantwoordelijk voor het stabiliseren van de knie tijdens het hardlopen, en herhaalde bewegingen kunnen ervoor zorgen dat de band overbelast en ontstoken raakt. IT-band syndroom wordt meestal ervaren door hardlopers, maar het kan ook andere atleten, zoals fietsers en wandelaars, beïnvloeden.

Wat zijn de symptomen van het IT-band syndroom?
Symptomen van het IT-band syndroom zijn onder meer pijn en gevoeligheid aan de buitenkant van de knie, vooral tijdens het hardlopen of andere activiteiten die buiging van de knie inhouden. Je kunt ook een knappend of knakkend gevoel in de knie ervaren, en de pijn kan verergeren bij het hardlopen bergafwaarts.

Wat veroorzaakt het IT-band syndroom bij hardlopers?
Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van het IT-band syndroom bij hardlopers. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken:
1. Overmatig gebruik en herhaalde bewegingen: Hardlopen omvat herhaalde bewegingen van kniebuiging en -strekking die stress op de IT-band kunnen veroorzaken. Als je te veel of te vaak rent, kan de IT-band overbelast en ontstoken raken.
2. Zwakke heup- en bilspieren: De heup- en bilspieren spelen een cruciale rol bij het stabiliseren van het bekken en de knie tijdens het hardlopen. Als deze spieren zwak zijn, kan de IT-band in een biomechanisch nadeel worden gebracht, wat wrijving van het distale deel van de IT-band veroorzaakt, wat leidt tot verhoogde pijn en ontsteking.
3. Biomechanische veranderingen: Als je geen goede hardlooptechniek gebruikt, kun je meer stress op één kant van het lichaam leggen, wat leidt tot onevenwichtigheden en verhoogde belasting op de IT-band.
4. Verminderde flexibiliteit: Strakke spieren, met name de heupbuigers, TFL en bilspieren, kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van het IT-band syndroom. Wanneer deze spieren strak zijn, kunnen ze aan de IT-band trekken, wat resulteert in verhoogde wrijving en ontsteking.

Hoe kan het IT-band syndroom worden behandeld en voorkomen?
Als je symptomen van het IT-band syndroom ervaart, is het belangrijk om stappen te ondernemen om de onderliggende oorzaken aan te pakken en verdere blessures te voorkomen. Hier zijn een paar effectieve strategieën:

1. Verminder de trainingsbelasting: Als je merkt dat de pijn optreedt bij een bepaalde afstand of tijdstip, verminder dan je hardloopbelasting naar een pijnvrije zone. Als de pijn constant is tijdens het rennen, kan rust de beste optie zijn om de structuren te laten genezen.

2. Mobiliteit: Stretching kan helpen bij het verlichten van spanning in de omliggende spieren rond de IT-band. Onthoud dat de IT-band bindweefsel is en geen spier, dus de focus moet liggen op de omliggende spieren.

3. Versterkende oefeningen: Versterkende oefeningen kunnen helpen om onevenwichtigheden en zwakte in de heup- en bilspieren aan te pakken. De focus moet liggen op pijnvrije oefeningen die de heupabductoren, extensoren en alle omliggende spieren targeten.

4. Foam rolling: Foam rolling kan een belangrijk hulpmiddel zijn om je mobiliteit te vergroten. Door de structuren rond de IT-band te rollen, kan de spanning op de laterale knie verminderen. Vermijd echter het rollen van de IT-band zelf, omdat het bindweefsel is en geen spier.

5. Screening van hardloopbiomechanica: Dit is misschien een goed moment om een evaluatie te krijgen van een expert op het gebied van hardloopbiomechanica of een fysiotherapeut om te bepalen of er veranderingen in de biomechanica zijn die stress op je IT-band veroorzaken.

6. Geleidelijke terugkeer naar hardlopen: Wanneer je klaar bent om weer te gaan hardlopen, is het belangrijk om dit geleidelijk te doen. Begin met korte, gemakkelijke runs en bouw geleidelijk de afstand en intensiteit op. Er zijn goede programma's voor geleidelijke terugkeer naar hardlopen die de veerkracht in de loop van de tijd opbouwen.

Het IT-band syndroom kan een invaliderende blessure zijn en je ervan weerhouden pijnvrij te rennen. Als hardlopen je passie is, is het belangrijk om proactief te zijn en te werken aan enkele van de bovenstaande strategieën om de kans op het stoppen van je plezier in hardlopen te verminderen. Als het in de beginfase is, kan het dragen van een kniebrace een optie zijn om het ongemak te verminderen en je in staat te stellen door te gaan met hardlopen terwijl je werkt aan het oplossen van de oorzaak. Zamst biedt de RK-1 Plus, een kniebrace speciaal ontworpen om de belasting aan de buitenkant van de knie te verminderen. Als hardlopen belangrijk voor je is, biedt Zamst je de tools en brace-opties om te blijven doen wat je graag doet.

Als je hulp nodig hebt bij het kiezen van de beste kniebrace, kan de Zamst Brace Finder je begeleiden bij het vinden van de beste kniebrace voor jouw behoeften.

Terug naar blog